Društvo

Predstavitev društva:

Čebelarsko društvo Kanal-Brda je samostojno, prostovoljno društvo, ki združuje čebelarje iz kanalskega in briškega območja. Čebelarsko društvo je bilo ustanovljeno leta 1970 na ustanovnem zboru v Kanalu. Pred tem so bili Brici vključeni v goriško društvo, Kanalci pa so bili že od leta 1956 samostojni v Čebelarski družini Kanal. 

Da je prišlo do združitve je botrovalo predvsem dejstvo, da so Brda bogata na akacijevi paši, Kanal z okolico pa na lipovi paši. Tako so Brici vozili čebele v Kanal, Kanalci pa v Brda. In prav ti pristni stiki med posameznimi čebelarji  so bili povod za tesnejše sodelovanje in združitev.

Tudi po nastanku novih občin Kanal in Brda, je društvo ohranilo svoj status in nemoteno deluje v obeh občinah. Društvo šteje okoli 100 članov, ki čebelarijo v različnih panjskih sistemih, največ je seveda AŽ panjev. Kot že omenjeno je na območju našega ČD največ akacijevega in lipovega medu, poleg tega pa naši čebelarji pridelujejo še cvetlični, kostanjev in gozdni med. Da je med na našem območju res kvaliteten pričajo številna priznanja, ki jih dobivajo naši čebelarji širom po domovini in tujini.

Veseli nas tudi dejstvo,da se vedno več mladih navdušuje za delo z čebelami. Na nas starejših je naloga, da jim pribižamo ta čudoviti svet čebel, vse zdravilne učinke čebeljih pridelkov , pa tudi zahtevno in odgovorno delo z čebelami v korist narave in človeka.

NAJ MEDI!                                                

ČD Kanal-Brda

Predsednik

Oskar Kristančič

Novice

Izdelava spletnih strani: Carpediem d.o.o. \ Vse pravice pridržane © Čebelarsko društvo Kanal Brda